Stem van Pater Pio blad 01De Stem van Pater Pio - Januari 2019

Editoriaal Jeroen Smith pr.

Vanaf 1 januari 2019 is De Stem van Pater Pio in een digitale versie te vinden. Deze site is bedoeld om te groeien. Elke maand zullen er oude en nieuwe artikelen bijgevoegd worden. Oud wil zeggen, die al ooit in de loop van de 25 jaar in het tijdschrift verschenen zijn.

Als ik nummer 1, jaargang 1, terugkijk, dan was ook dat nummer ‘op de groei’ gemaakt. Het tijdschrift begon ‘uit het niets’, 4 keer per jaar. Het maken ervan verliep nog wat ‘primitief’. Een enveloppe met diskette en foto’s gingen naar de drukkerij toe, die de foto’s in scande. De drukproef moest worden doorgenomen en daarna kwam het tijdschrift. Het eerste nummer - als we het nu bekijken - zag er eigenlijk helemaal niet zo ‘aantrekkelijk’ uit. Ook de inhoud was nog wat zoeken. We wilden teveel in te weinig tekst. Toch heeft het zijn weg gevonden, en konden we na jaar 1 al van 4 naar 6 nummers overgaan.

Het waren ook de jaren op weg naar de zalig- en heiligverklaring van de gestigmatiseerde Kapucijn. Vanaf 2000 kwamen er ook meer gebedsgroepen in Nederland. In Vlaanderen bestonden die al op heel wat plekken. De publicatie van de Brieven aan zijn geestelijke Leidsmannen zorgde ook voor meer belangstelling. En natuurlijk Pater Pio zelf. Hij blijft een ‘wonderlijke’ heilige midden in die twintigste eeuw, die juist in deze voor de Kerk in Europa zo moeizame tijd een baken blijft van geloof, hoop en liefde.

We hopen dat deze digitale versie van De Stem van Pater Pio de 25 jaar voortzet, maar meer mensen kan bereiken. Op deze site vindt u 5 ‘kopjes’. Elke maand zullen er nieuwe artikelen verschijnen. Die worden na een tijdje dan gevoegd in een van de andere 4.

Pater Pio 002Onder het kopje Pater Pio zal de volledige Biografie verschijnen, die niet meer in druk verkrijgbaar is. Nu staan de Inleiding en eerste hoofdstuk er al op. Ook series over de stigmata, de charismata en zijn spiritualiteit worden hier opgenomen. Boeken over Pater Pio die nog te verkrijgen zijn, staan hier ook vermeld.

Heiligen en Katholieke geloof willen Pater Pio blijven zien in de breedte van de Katholieke Kerk.

Aan het Archief wordt gewerkt. We hopen t.z.t alle nummers van het tijdschrift hier in gescand te kunnen plaatsen. Een ‘klus’ die wat tijd gaat vragen.

Zo beginnen we en zullen zien wat een digitale versie van het Tijdschrift nog meer aan mogelijkheden biedt, bijvoorbeeld kleine filmfragmenten. We beseffen dat deze site telkens weer wat ‘gekamd’ moet worden.

Deze unieke foto kwam ik tegen. Er bestaat een foto waarop te zien is dat de tonsuur van Pater Pio wordt bijgeknipt. Maar deze foto hier is onbekender. Aangezien de beide paters een superplie aan hebben, moet het een moment weergeven voor een liturgische plechtigheid. Dat het vooraf aan die plechtigheid is, kunnen we opmaken uit het feit dat een medebroeder even snel de haren van Pater Pio kamt. De pater moet er netjes uitzien.

Het is een foto uit het gewone leven van deze bijzondere heilige We vergeten wel eens dat ook zijn dagen doorgaans ‘gewoon’ waren, als medebroeder in een communauteit.

H. Pater Pio, bid voor ons.
Jeroen Smith pr.